L’Ajuntament de Barcelona precinta la Nau Bostik de La Sagrera per falta de seguretat i de llicència d’activitats
Si algú s’apropa a l’entrada de la Nau Bostik de La Sagrera, el primer que veurà serà un precinte de color vermell i blanc on s’hi pot llegir: “Precintat per l’autoritat municipal“. Aquest dimecres, cap a les 10:30 del matí, un equip de tècnics de l’Ajuntament de Barcelona i dues unitats de la Guàrdia Urbana s’han presentar al recinte de l’antiga fàbrica situat al carrer Ramon Turné i han precintat totes les naus que, des de fa un any, acollien un projecte de creació artística i popular. Així ho ha explicat Xavier Basiana, l’impulsor d’aquesta iniciativa, en un comunicat que ha fet públic a les xarxes socials.
La manca d’una llicència per exercir l’activitat i la falta de seguretat de les naus han estat els motius que, segons fonts de l’Ajuntament, han portat al consistori a tancar temporalment aquest espai cultural del districte andreuenc. Els usuaris de la Bostik, però, no entenen com “un espai que transitava cap a una homologació de tots els requisits legals que permetessin la consolidació del projecte” pot acabar precintat d’un dia per l’altre. En aquest sentit, el fotògraf i arquitecte Xavier Basiana, ha reconegut a BTV que a principis de juliol va rebre una notificació en la qual se li comunicava el precintament. Tot i així, ha explicat que el districte de Sant Andreu i els responsables de la nau havien pactat uns terminis més amplis per tal d’arreglar una instal·lació elèctrica necessària per demanar la llicència d’activitat.
Sembla, però, que l’entesa que exposava Basiana no s’ha materialitzat de la mateixa manera entre les dues parts implicades en el problema. “Amb el fet consumat del precinte de la Nau Bostik, [l’Ajuntament] ens envia un missatge de falta de voluntat política per mantenir un projecte aixecat sense cap subvenció ni ànim de lucre. Només amb la il·lusió i les ganes d’obrir espais de participació pels barris de la nostra ciutat”. I és que segons aquest impulsor de projectes culturals enamorat de la Sagrera, “s’esperaven més complicitat per part de l’Ajuntament de Barcelona”.
Des del consistori, la resposta és que els advertiments per solucionar els problemes tècnics que tenia la nau s’havien fet en reiterades ocasions i que el responsable d’aquest espai cultural coneixia, des de principis de juliol, que hi havia una resolució de precinte contra la qual no s’havia interposat cap recurs. Les mateixes fonts de l’Ajuntament també han donat a conèixer dos informes — un de la Gerència d’Urbanisme i l’altre de la Guàrdia Urbana — en els quals es feia constar la manca de seguretat de les naus a causa de les instal·lacions elèctriques i del risc d’incendis. Ha estat l’informe de riscos d’Urbanisme el que, finalment, ha portat a precintar la Nau Bostik per raons de seguretat.
L’Ajuntament també ha volgut deixar clar que el precinte només afecta a les activitats que es fan a l’interior de les naus. D’aquesta manera, totes les actuacions programades a l’exterior de la Nau Bostik i els treballs de millora es podran desenvolupar sense problema en els propers dies. Una solució que no ha agradat als col·lectius i membres del recinte cultural afectats pel tancament ja que, a través de les xarxes socials, han exigit “de manera immediata la retirada del precintat de totes les naus“. Consideren que el problema s’ha produït per “una manca de coordinació dels equips tècnics de l’Ajuntament amb els responsables de La Nau Bostik”.
I fins ara, què s’hi feia a la Nau Bostik?
“Des de La Bostik volem impulsar tot tipus d’activitats relacionades amb la cultura i el lleure, apostant per la diversitat i la sostenibilitat”. Així és com defineixen aquest espai cultural els seus membres.
Tot va començar quan l’any passat, Xavier Basiana — el mateix impulsor de la Nau Ivanow o l’Espai 30 — i un conjunt de veïns i veïnes del barri de La Sagrera van decidir tornar a donar llum i color a aquesta antiga fàbrica de productes adhesius que feia una dècada que estava abandonada. Gràcies a la cessió dels propietaris de l’espai, la promotora La Llave de Oro, es va poder posar en marxa un projecte que actualment utilitzen 13 entitats i vuit col·lectius, entre els quals hi ha: Territorios Libres (cooperativa de fotografia) oficina tècnica, diferents projectes de pintors, escultors i dissenyadors gràfics, la productora de cinema Birdie NumNum i Bostik Produccions (La Klau).
En aquest últim any, a la Nau Bostik també s’han fet diversos actes polítics com els de Barcelona en Comú — paradoxalment, el partit que encapçala el consistori barceloní i que ha decidit tancar temporalment l’espai —, els de Podem o els d’ERC, entre d’altres. Sense oblidar festivals de lleure com per exemple el Food’n’ Fest, el Gutter Fest o l’Eat’Street.
Fotografia: Precinte de l’Ajuntament de Barcelona enganxat a l’entrada de la Nau Bostik | Facebook Xavier Basiana