L’art té el poder de fer-nos sentir a prop. Fins i tot ens pot transportar a la realitat més dramàtica d’un grup de persones. Persones com ara els refugiats. Això és el que ha fet l’escultor Fernando Bravo a la fàbrica Fabra i Coats amb la intervenció El naufragi d’Europa.
Les aigues del mar Egeu es mouen i sobre seu s’hi belluga una barca amb persones. Mentre elles naveguen a poc a poc, en un altre lloc d’Europa hi ha una barca que no es mou, sinó que reposa al terra de la fàbrica de creació Fabra i Coats. Aquí no hi ha mar, però un artista ens el pot fer imaginar. Això és el que busca Fernando Bravo, que ha dut a terme una instal·lació que podeu veure fins el 12 de juny en aquest espai del barri de Sant Andreu.
La instal·lació escultòrica plasma la tragèdia dels refugiats que creuen el mar. És per això que hi podem trobar barques i objectes que porten a sobre aquestes persones que fugen dels seus països. L’obra d’art en qüestió restarà així fins diumenge 12 d’aquest mes, però no sempre ha tingut aquesta forma. Dimarts 24 de maig, el dia que s’inaugurava la peça, Bravo va dur a terme una performance inaugural en la que va destroçar una de les barques i va escampar pel terra el que serien les pertinences dels refugiats, junt amb d’altres elements.
La intenció de l’artista és conscienciar de la tragèdia que suposa l’èxode dels refugiats. Fernando Bravo ha cregut que la millor manera de generar impacte en els espectadors era interpretar en format físic allò que veiem gairebé cada dia als mitjans de comunicació. Segons la fàbrica Fabra i Coats, l’escultor també busca “explorar les possibilitats dels objectes trobats, amb cicatrius, desgastats, però amb una potent capacitat narrativa”.
Una obra que impacta perquè tracta un tema rabiosament actual d’una forma tan senzilla, real i directa, que és impossible no sentir-nos una mica més a prop de la realitat dels refugiats. Fernando Bravo: objectiu aconseguit. A la Fabra i Coats hi ha un naufragi que ens ha fet sentir.
Text de: Clàudia Rius
Fotografia:”El naufragi d’Europa”, instal·lació escultòrica de Fernando Bravo | Font: Ajuntament de Barcelona