El bon temps es va fent notar cada cop més i això obliga les companyies amateurs de teatre a considerar ja l’acabament de la temporada. De mica en mica, les sales i les companyies van arribant a la fi de la seva programació i cada cop serà més minsa la possibilitat de veure un bon espectacle, a excepció d’algun cas aïllat.
Aquest mateix divendres a les 22:00h, dissabte a la mateixa hora i diumenge a les 18:00h es podrà tornar a veure ‘Dones desmuntades‘ a La Lira, reposició de Somni’ts Teatre. L’espectacle està basat en la pelìcul·la ‘8 femmes’ de François Ozon, que es va inspirar en l’obra de teatre ‘Huit femmes’ de Robert Thomas. Però aquestes fonts d’inspiració no són les úniques que han tingut els components del grup per muntar i desmuntar aquestes ‘Dones desmuntades’. També s’han deixat influir per una bona colla de músics i poetes com Macaco, Pau Riba, Bob Dylan, Gerard Quintana, Els miralls de Dylan, Jordi Batiste, Toti Soler, Leonard Cohen, The tiger lillies, Vicent Andrés Estellés o Miquel Gil.
La barreja de tot plegat ja es va poder veure fa poques setmanes a la mateixa entitat, i tant la limitació de l’aforament com la bona resposta del públic van animar la companyia a fer una segona ronda de funcions.
També avui divendres hi ha més oferta teatral, concretament al Centre Cívic Sant Andreu. La proposta de Clip Teatres, anomenada ‘MicroClipteatres‘ i dirigida per Àngels Castuera, és una selecció de cinc històries breus escrites per Màrius Hernández, Isabel-Clara Simó, Cristina Clemente, Sergi Pompermayer i Marta Rojals. Com és costum a Clip Teatres, aquest muntatge es podrà veure els dos caps de setmana següents. Les funcions es representaran els mateixos dies i en les mateixes hores que ‘Dones desmuntades’ de La Lira.
De totes maneres, les estrenes més ambicioses semblen les de dissabte. Per exemple, al Centre Cívic La Barraca de La Sagrera la companyia Arcoiris estrenarà a les 18:00 i tornarà a repetir diumenge a la mateixa hora ‘Lorca eran todos‘. Una obra creada arran d’un treball documental del seu autor i director, Pepe Rubianes, sobre Fedreico García Lorca, la seva vida, la seva creació i la seva mort. Un seguit de personatges recreen els darrers mesos d’existència del poeta granadí, homenatja les persones que busquen els seus desapareguts i també defensa Luis Rosales, que va ser acusat d’assassinat perquè era falangista, però sembla que va ser l’unic que el va ajudar refugiant-lo a casa seva.
Finalment, acabem amb l’estrena més impactant del cap de setmana. Al Centre Cultural Els Catalanistes, ha programat dissabte a les 18:00 i diumenge a la mateixa hora una estrena ben poderosa i frapant. Es tracta de ‘Terra baixa‘, l’obra magna d’Àngel Guimerà, un repte interpretatiu per a qualsevol companyia.
Els encarregats d’escenificar-la són els components del grup La Trapa, que han travessat la Meridiana per mostrar-nos aquest conflicte sorgit d’un triangle amorós entre els enamorats (la Marta i el Manelic) i el Sebastià, el senyor que pretén utilitzar-los per satisfer el seu egoïsme. Aquesta polarització representa també la lluita entre les classes socials i fins i tot la diferència simbòlica entre les terres altes (rurals i més properes a la natura i, per tant, més pures i honestes) i la Terra Baixa (identificada amb la ciutat, és a dir, amb la corrupció i la immoralitat).
En el seu muntatge el director Ramon Enrich ha cercat un cert paral·lelisme de l’obra amb l’actualitat dels casos de violència domèstica. En paraules seves: “Moltes parelles mantenen unes relacions semblants a las que mantenen la Marta i el Sebastià (de dominació). En aquest sentit, fins i tot podríem extreure una moralitat de l’obra, ja que se’ns mostra que aquest tipus de relació no és positiva per cap dels dos membres”.
Fotografia: Assaigs finals de ‘Terra baixa’ | La Trapa