Una situació no gaire freqüent, que hauríem preferit no ressenyar, s’esdevé aquest cap de setmana. Es tracta dels pocs dies que, habitualment, els actors amateurs disposen per presentar el projecte acabat i gaudir de l’aplaudiment del públic. Com es pot comprovar en aquesta ocasió, l’esforç de mesos culmina en un parell de dies, realitat que no és conflictiva si és assumida lliurament, però que també està provocada, de vegades, per la falta de públic suficient a les sales o la manca d’un circuit de districte — ja no parlem de fer “bolos”— que permeti donar més vida a les obres estrenades.
El primer grup que surt a escena és Forat sense fons, que avui dissabte tindrà l’atreviment de fer doble sessió (a les 18:00 i a les 22:00h) i acabarà les funcions de ‘Coses que dèiem avui‘, de Neil Labute, diumenge a partir de les 18:30h per aprofitar al màxim el cap de setmana. Al teatre de l’Ateneu de Sant Andreu es podrà veure aquesta obra que és el relat de tres episodis independents protagonitzats per diferents parelles que exemplifiquen el grau de complexitat present en l’actualitat a les relacions sentimentals.
La primera història tracta d’una parella que sopa en un restaurant. Tot sembla anar bé fins que ens assabentem que ella ha descobert que el seu marit li és infidel. A la segona, dos personatges que havien mantingut una relació de parella ja fa algun temps, es retroben després d’anys de no veure’s. I al darrer episodi, la Paula cita en Jimmy per explicar-li la seva decisió de deixar-ho córrer, però les coses es compliquen quan en Jimmy s’hi presenta amb la seva germana.
A continuació ens traslladem a La Sagrera, on a l’abril va començar una nova edició de Teló amunt!, el cicle primaveral de teatre del Centre Cívic La Barraca. Avui a les 20:30 i demà a les 17:00h la companyia El Calaix hi presentarà ‘Mareig‘, de Jordi Sánchez, una comèdia d’embolic de caràcter costumista i coral, doncs apareixen molts personatges que encarnen diferents tòpics socials: un mossèn castellà de dretes, un parell d’alumnes entremaliats, una família xarnega de de nous rics, uns jubiltas catalans de la petita burgesia, un estudiant de periodisme de casa benestant, etc. Això sí, tots tenen en comú una necessitat desesperada: la de ser estimats.
A la primera part, es mostren els personatges en el seu entorn habitual de forma que els podem conèixer millor; a la segona, apareixen ja tots junts en un vaixell que va cap a Mallorca. El contrast entre l’abans dels personatges i com es comporten a la segona part és un dels grans encerts de l’obra. A més, la diferència de caràcters i condicions socials, així com la recerca compulsiva de l’amor, provocaran situacions disbaratadament vodevilesques perquè l’autor experimenta amb les seves criatures de ficció combinatòries trobades absolutament inversemblants que els portaran a viure situacions esbojarrades per major plaer i riure del públic.
Acabem el repàs del cap de setmana de tornada a Sant Andreu, en aquest cas, al Centre Cultural Els Catalanistes, on diumenge a partir de les 18:00h, l’Associació Artísitica Tercer Timbre presenta el sainet musical en un acte ‘Chateau Margaux‘ en format concert. L’obra, amb música d’en Manuel Fernández Caballero i libret d’en José Jackson Veyan, és la divertida història d’una vetllada familiar. L’Angelita i el Manuel són dos joves esposos que conviden els seus oncles aristòcrates a casa seva. Manuel, preocupat per la timidesa de la seva dona li ofereix a beure una copa del conegut vi francès d’aquest celler.
L’efecte de la beguda és tan exagerat que l’Angelita provoca el rebuig dels oncles que marxen foragitats per les seves maneres escandaloses. Quan finalment s’aclareix l’assumpte i tots beuen del mateix vi, la trobada acaba en una festa d’allò més divertida en un ambient d’alegre harmonia familiar. Musicalment destaquen les coples i el vals de l’Angelita, la paròdia del José sobre les exagerades vocalitzacions del flamenc a la cançó titulada “Viva Sevilla y Galicia” i els aires populars del final de l’obra. Com que el conjunt de l’obra no és llarg, la vetllada musical es complentarà amb un recital de peces líriques molt conegudes que servirà de fi de festa.
Fotografia: Assaig de ‘Coses que dèiem avui’ | Sergi Panizo