Com a preludi dels dies de descans que es van apropant, els grups de teatre semblen haver apostat per un teatre més aviat lleuger i de passatemps que permeti anar esborrant els problemes i els conflictes quotidians i estar en la millor disposició per gaudir al màxim del parèntesi vacacional de la Pasqua primaveral.
Excepte l’espectacle del Fica’t al SAT! d’aquest divendres, la resta d’espectacles té un format més convencional – molt més comercial – ja que són obres que han gaudit abastament del reconeixement del públic. Tot i així, al SAT han apostat per una proposta del grup Amanida Teatre anomenada ‘Matxambrado‘; l’escenificació d’un poema de creació pròpia que combina amb altres poemes coneguts i que estan relacionats amb la reflexió sobre l’existència de l’home.
També divendres va començar el segon i darrer cap de setmana de ‘La forma de les coses‘, de Neil Labute. Una obra que continua les seves representacions dissabte a les 21.30h i diumenge a les 18:00h a la Sala Joe Forga de l’Ateneu L’Harmonia. Un espectacle molt interesssant del Sant Pacià Teatre centrat en una relació de parella.
L’Evelyn estudia art i està preparant la seva tesi. És una noia oberta, rebel, atractiva que s’enamora de l’Adam, un xicot radicalment oposat a ella: tímid, pudorós, reservat i poc atractiu. A poc a poc, l’Evelyn transforma l’aspecte, els hàbits i el carácter de l’Adam per convertir-lo en un noi modern, segur de si mateix i, fins i tot, atractiu; això sí, en el camí cap a la perfecció l’Adam paga un preu molt alt: perd l’amistat de l’altra parella de l’obra i coneix la veritable raó de la relació amb l’Evelyn. Una comèdia ingènua, amable i simpàtica al principi que, de mica en mica, es va enverinant i s’acaba convertint en una implacable denúncia de la fredor amb la qual algunes persones se n’aprofiten dels altres.
Avui dissabte a les 18:00h i diumenge a la mateix hora, el grup Tercer Timbre representarà al Centre Cultural Els Catalanistes una obra de teatre considerada un clàssic de la comèdia contemporània; és la peça de teatre no musical amb més continuïtat de la història en cartell. Es tracta de ‘Pels pèls’, que es representa a Boston, Estats Units, des de finals dels setanta.
‘Pels pèls’ es basa en la història d’un assassinat comès en una perruqueria. El succés implica els sis protagonistes; el perruquer, la seva ajudant i els quatre clients. Per resoldre el cas, el públic juga un paper actiu ajudant als Mossos d’Esquadra, els encarregats de solucionar el crim i trobar el culpable en la versió catalana. I és que en cada sessió l’assassí pot ser un personatge diferent. Per això, la força de l’obra resideix en la improvisació dels actors i en la seva interrelació amb el públic, que es converteix en un personatge actiu.
Finalment, també avui dissabte a les 21:30h i demà diumenge a les a les 18.30h, la companyia Forat sense fons ofereix al seu públic la també molt coneguda obra d’Agatha Christie ‘Testimoni de càrrec‘ a l’Ateneu de Sant Andreu.
La trama se centra en Leonard Vole, qui està acusat per l’assassinat d’una vídua rica. Els fets no juguen al seu favor: és l’únic hereu de la fortuna de la víctima i l’acusació compta amb un testimoni contundent. Caldrà buidar les nostres ments de qualsevol prejudici i estar pendents exclusivament d’allò que passi a la sala de judicis per decidir si Leonard Vole ha de ser condemnat a la forca o no. Els membres del jurat que apareixeran en el decurs de l’obra serán actors i actrius d’altres companyies de l’Ateneu de Sant Andreu: membres d’Adulterats, Rere el teló i Pla B, dels tallers de teatre juvenil i d’adults de l’Ateneu. Ells seran els encarregats de decidir el futur de Leonard Vole.
Com a curiositat, afegim que aquesta obra també s’està representant en un altre punt de Barcelona, al Teatre del Raval, amb gran èxit desde fa setmanes, i que entre Sant Andreu i aquesta producció professional hi ha un lligam remarcable. Una de les actrius, Montse Miralles, natural del Clot, és molt coneguda a casa nostra per haver dirigit La Lírica de Sant Andreu o el Grup Teatral Antifaz, a més de participar en el negoci familiar de lloguer de vestuari, Rafató Teatre, al carrer Malats, que tan bon servei ha ofert als amateurs andreuencs de teatre durant molts anys. A més, la directora de la sala i protagonista a l’obra, Empar López, va col·laborar quan era jove amb el Grup Teatral Antifaz guanyant divesos premis que van reconèixer el seu talent artístic.
Fotografia: Detall del cartell de ‘Pels pèls’ | Tercer timbre.