L’emblemàtic Canòdrom de la Meridiana obre de nou les seves portes per donar pas a un nou projecte. L’edifici del barri del Congrés i els Indians s’ha habilitat com a viver d’empreses d’arreu del món. Un nou Parc de Recerca Creativa que ofereix serveis com ara la formació, l’opció de disposar d’oficines independents, espais de treball en coworking, espais de reunions i esdeveniments, i programes d’acceleració per a indústries creatives. Tots ells destinats a empreses, emprenedors, veïns i a la comunitat.
La finalitat principal del Parc passa per facilitar a diferents empreses del món de la cultura i la creativitat nous serveis i productes més competitius. “L’objectiu és crear un ecosistema cultural i poder acompanyar i impulsar diferents projectes” afirma Andrés Manso, cofundador d’Incubio, la companyia que va guanyar la concessió convocada per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). I és que el Canòdrom ha estat habilitat amb sales de reunió, una sala polivalent o un espai de desenvolupament de talent per dur a terme les diverses activitats.
L’antic Canòdrom va ser construït l’any 1962 per Antoni Bonet i Josep Puig i va inaugurar-se l’any 1964. Delimitat amb els carrers Concepció Arenal, Riera d’Horta, Cardenal Tedeschini i Pardo, l’edifici conserva la seva infraestructura original d’estil industrial i ocupa, aproximadament, 1.300 metres quadrats. Va esdevenir Patrimoni Arquitectònic de Barcelona i va servir com a punt de trobada durant molts anys.
En arribar el 2006, l’edifici va deixar de realitzar les seves activitats, va deixar de banda les curses de gossos i va tancar les seves portes el 22 de febrer del mateix any. Aleshores, el Canòdrom va passar a ser propietat de l’Ajuntament que, en primera instància, va pensar en construir un equipament esportiu. La proposta no va prosperar i es va plantejar ubicar-hi un Centre d’Art Contemporani. Però va acabar amb un experiment fallit. Finalment, les obres d’adaptació al nou ús van començar el 2014 i van rondar els 1,6 milions d’euros. Després de totes les problemàtiquesm la gestió del nou Parc de Recerca Creativa corre en mans de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i, actualment, de la societat Incubio.
Ara per ara, l’única tarifa disponible és de 180 euros al mes i, segons Manso “tothom pot fer-se soci si és major de 18 anys”. L’abonament inclou un espai de treball fixe, ús de sales i reunions durant 4 hores, domiciliació fiscal i social, cafeteria i dutxa, xarxa clabejada i WiFi, assessorament laboral i d’altres serveis. Amb tot, s’espera celebrar una jornada de portes obertes en qüestió de dues setmanes.
Fotografia: Entrada del nou Canòdrom | Pau Mitjans