És una comparació clàssica relacionar el Carnaval amb el teatre perquè és evident que aquestes dues activitats lúdiques de l’ésser humà comparteixen molts aspectes intrínsecs. Sense aprofundir gaire podríem considerar un cert desdoblament transitori de la personalitat, la importància de la disfressa i el maquillatge en el procés i la vivència de la transformació. Fins i tot, en casos més elaborats, la recreació d’un ambient (per exemple, la França del s. XVIII o la Roma Imerial) i un esbós de guió per omplir de contingut una vetllada divertida.
La relació és fascinant per explicar la coincidència que ens ocupa, pero hem de reconèixer que el calendari ens ha espatllat fa pocs dies aquesta brillant relació. La festivitat catòlica del dimecres de cendra assenyala en la tradició litúrgica cristiana que fem servir de referència l’acabament de la disbauxa i l’excés. Ara és ja període quaresmal, és a dir, quaranta dies de reflexió, dejuni i penitència abans de la celebració de la Pasqua. I justament aquesta època de contenció i ascetisme en els costums era antigament la menys propícia pel teatre ja que no es permetia la celebració d’espectacles teatrals fins després de la Setmana Santa.
Així, doncs, la nova tanda d’estrenes d’aquest cap de setmana arriba fora de termini per pocs dies. Avui divendres podem gaudir de la primera estrena, i única funció, d’aquests dies. A les 21:00h, al Sant Andreu Teatre, dintre de la mostra Ficat al SAT!, l’aparador de les arts escèniques de Sant Andreu, està programada l’obra Exèrshit!, de la companyia Teatro al cuadrado. Es tracta d’una representació de teatre gestual, es a dir, que els tres actors en escena, Dani Gómez, Arnau Guillén i Quim Moral dirigits per Patricia Garrido Quiñones, autora alhora de la peça, desenvolupen una seguit d’episodis amb moviments, gestos i sorolls, on superada l’adaptació inicial a la manca de la paraula no es troben a faltar els diàlegs verbals.
L’obra se centra en la vida de tres homes directament afectats per l’esclat de la guerra i en la recreació de l’ambient de violència i crueltat generals que aquesta experiència traumàtica genera en la seva existència: per una banda, han de sobreviure al conflicte i, per una altra, no poden ni volen perdre els valors que els fan sentir veritables éssers humans, l’unic camí de la seva veritable salvació.
És un treball molt interessant pequè aquest teatre mimat és una “rara avis” en el panorama escènic amateur andreuenc, i, potser, una de les darreres oportunitats de veure’l, perquè ja va ser presentat en altres sales del districte com el Centre Cívic de La Sagrera La Barraca, al Centre Cívic Trinitat Vella o a la Nau Ivanov.
També divendres, però a les 22:00h al Centre Cívic de Sant Andreu, hi ha estrena. En aquest cas, l’obra romandrà en cartell tot el que resta de mes en funcions els divendres i dissabtes a la mateixa hora, i els diumenges a les 18:00h. L’espectacle s’anomena Assassins tots, creació de Jordi Sánchez i Pep Anton Gómez, amb la direcció de Ricard Rebellón i la participació dels actors Ferran Devesa, Pili Fuertes, Marta Genís i Pep Vidal.
Es tracta d’una divertida comèdia en la qual dues parelles, amigues des de fa anys, decideixen trencar la còmoda i molt establerta forma de viure i introduir uns canvis que alteren la seva relació anterior. Això els genera un desgavell existencial molt important perquè planteja dubtes que fins ara semblaven resolts i noves situacions abans insospitades. Com afrontar-los? Val la pena conservar les amistats de tota la vida? L’amor és mes important que la família? De veritat és tan seriós ser un bon professional? Recompensa ser una persona honrada o és millor tirar pel dret per aconseguir un benefici?
Finalment, us recordem que dissabte a les 21:00h s’estrena L’Avar, de Moliere, als Locals de Sant Pacià, que també es podrà veure diumenge vinent a les 18:00h i el cap de setmana del 26 i 27 de febrer. La companyia titular de la parròquia oferirà un espectacle de pes tant per la categoria de l’autor, com pel desplegament de medis, tant en l’aspecte escenogràfic com en el devestuari i maquillatge.
L’espectacle se centra en la figura Harpagon, un home molt ric i dominat per l’avarícia, que viu i fa malviure als qui l’envolten en una escassetat insoportable, sobretot els seus dos joves fills Cleant i Elisa. Ambdós estan molt enamorats de Mariana i Valeri, respectivament, però Harpagon està decidit a casar-los amb sengles vidus rics. Finalment, com en tota bona comèdia, després de malentesos diversos, l’autor desentortolliga l’embolic per acabar la funció amb un somriure beatífic i una lliçó sobre el capteniment domèstic i les relacions amb els fills ben apresa.
Esperem que Talia, la musa hel·lènica de la comèdia, intercedeixi davant Déu per nosaltres, aficionats al teatre pecadors, i perdoni la nostra manca de consciència litúrgica.
Fotografia: Escena d’Exèshit! | Teatro al cuadrado