Tot i que l’època nadalenca ja s’ha acabat, no cal esperar que arribi Sant Jordi per poder regalar un llibre. De fet, promoure la lectura és l’objectiu que cerca el fenomen ‘BookFaceFriday‘. Aquesta iniciativa va néixer l’any 2014 a la New York Public Library –la Biblioteca Pública de Nova York– quan la bibliotecària Morgan Holzer va pensar en una idea creativa per donar a conèixer el seu lloc de treball a les xarxes socials: canviar la cara de les persones per portades de llibres. Dit i fet, Holzer va fer-se una fotografia amb l’autobiografia de Rob Lowe ‘Stories I only tell my friends’ i va penjar la imatge al seu compte d’Instragram amb el hashtag #bookfacefriday.
A partir d’aquest moment, el fenomen que va sorgir a la Biblioteca de Nova York va esdevenir viral i cada divendres diverses persones publicaven la seva fotografia a Internet. Per dur a terme aquesta iniciativa, Morgan Holzer es va inspirar en l’sleeveface, un altre fenomen viral que té el seu origen a Cardiff. L’any 2007 el jove Carl Morris, mentre punxava música a una discoteca, es va posar un disc de vinil de Paul McCartney davant la seva cara i un amic seu li va fer una fotografía.
Així mateix, el ‘BookFaceFriday’ també va traspassar fronteres i, finalment, va arribar a les biblioteques de la capital catalana. Encara que la traducció literal podria ser quelcom semblant a “cara de llibre els divendres”, les biblioteques de Barcelona van trobar un eslògan que resumia perfectament la idea d’aquest projecte: “Els llibres cobren vida els divendres a les biblioteques”.
Aquest fenomen continua viu i des de les biblioteques de Barcelona van decidir tancar l’any i desitjar bones festes amb un vídeo que mostrava alguns dels ‘BookFaceFriday’ que s’han dut a terme durant el 2015 a les diferents biblioteques de la ciutat. Així, quatre biblioteques del districte de Sant Andreu, com són les de Bon Pastor, Ignasi Iglésias – Can Fabra, La Sagrera – Marina Clotet i Trinitat Vella – José Barbero, també han format part d’aquest vídeo amb els seus ‘BookFaceFriday’.
Gràcies al seu caràcter visual, Instagram és la xarxa social que més joc ha donat, però els usuaris i usuàries també han fet servir Facebook i Twitter per compartir les seves imatges. De fet, les biblioteques de la ciutat s’han ajudat d’aquestes dues xarxes per mostrar cada divendres diferents fotografies i, d’aquesta forma, fer recomanacions de llibres.
Fotografia: Exemple d’una imatge bookfacefriday | Bibarnabloc