De vegades, quan una persona es planteja un projecte a llarg termini i sembla que no arriba mai el dia de la seva realització, les esperes es tornen interminables. Doncs bé, a la Lírica sembla que li ha passat una cosa semblant perquè del nou musical de l’entitat andreuenca en tenim notícia des de l’hivern passat. Aquest divendres, finalment, serà el dia en què tots els esforços de tant de temps hauran de conjurar-se dalt de l’escenari del Casal Catòlic per celebrar la màgia del teatre en directe.
D’aquesta producció vam tenir l’ocasió de parlar a la primavera, quan la companyia va convocar un acte que resultava una novetat en el panorama del teatre amateur, almenys dels darrers anys. Ens referim a l’audició que la Lírica va organitzar el dimecres 29 d’abril a l’Ateneu l’Harmonia – Casal de Barri de Sant Andreu. Hem de tenir en compte que era una selecció oberta a qualsevol persona de Sant Andreu que volgués participar cantant, ballant o actuant en aquest musical relacionat amb la història de França.
Aquest fet original ja donava a entendre que estàvem davant d’un espectacle que volia suposar un punt i apart del que fins aleshores havíem vist d’aquesta companyia i també de les altres de Sant Andreu. Per exemple, a sobre de l’escenari s’arribarà, en algun moment, a la xifra de 61 actors. I, en total, es calcula que hi ha prop de 80 persones implicades en el muntatge. No s’ha de ser gaire expert en teatre per compendre que estem davant d’un esdeveniment excepcional.
A més, no es tracta únicament de la quantitat de persones, sinó de la qualitat dels actors. La Lírica també ha volgut apujar el nivell dels seus intèrprets, ja sigui en el camp dramàtic com en el líric o coreogràfic. Precisament, el procés de selecció pretenia descobrir cares noves amb talent i il·lusió. Per això, entre les incorporacions hi ha joves que ja tenen una sòlida formació que els permetrà donar el salt qualitatiu que els pertoca en aquesta ocasió, i donar-se a conèixer a altres cercles artístics de més volada.
L’atrezzo, l’escenografia, el vestuari, la llum i, sobretot, el so – amb més mitjans per no perdre detall del que es diu i es canta, especialment el públic acomodat de mitja platea cap enrere – també són aspectes que la companyia ha millorat respecte altres ocasions. Això és possible perquè és una entitat sense ànim de lucre i, per tant, els diners recapats en altres produccions els reinverteix en el següent muntatge. Quan el públic de La Lírica compra una entrada no solament cobreix les despeses de l’espectacle en curs, sinó que també està fent possible la realització del següent projecte.
Aquest musical tracta de fets històrics i, a més a més, està cridat a fer història en els annals de les persones que hi participen, de La Lírica de Sant Andreu i del conjunt del teatre amateur del nostre poble. Si vols formar part de la història, pots anar a veure el musical al Casal Catòlic els divendres 20 i 27, i els dissabtes 21 i 28 a les 21:00h; i els diumenges 22 i 29 de novembre a les 18:00h.
Fotografia: Els protagonistes més joves | Lola Vadora