La Guerra Civil Espanyola va deixar en l’oblit moltes històries humanes. Després, els vencedors seguirien fent feina i les històries humanes continuarien sent oblidades. La Transició va obrir portes, però aquestes històries humanes seguien enterrades i oblidades. L’actual democràcia parlamentària obria una petita escletxa per recuperar la memòria històrica, però sense fer massa soroll.
Són moltes les fosses comunes escampades pel territori de l’Estat sense ser dignificades. Iniciatives públiques, poques, i privades han engegat projectes d’obertura de fosses comunes per a donar a les restes humanes allí enterrades dignitat. Arqueòlegs, historiadors, forenses, familiars… han fet possible donar noms i cognoms als ossos. Tanmateix, encara queda molt camí per recórrer. L’ actual govern espanyol no en vol sentir a parlar, ja que considera que obrir ferides del passat és “perillós”. El govern de l’Estat en mans del PP oblida que el seu rebuig a donar vida a la memòria històrica és alimentar la desmemòria i la vergonya.
Però gràcies a iniciatives com la del fotògraf de Santa Coloma de Gramenet, Sergi Bernal, hi ha llum dins la dignitat democràtica silenciada. El seu projecte ‘Desenterrant el silenci’ ha retornat de nou a Can Fabra. Aquest cop en format d’exposició. El llibre cuinat a quatre mans per Sergi Bernal, Francesc Escribano, Francisco Ferrándiz i Queralt solé, i també el documental van aterrar fa un any a Sant Andreu de Palomar amb molt bona acollida i crítica. Bernal, amb el seu incansable desig de redescobrir la veritat, ha fet possible donar visualitat a un dels mestres assassinats pel franquisme només pel fet d’estimar i educar als infants de la República.
Antoni Benaiges, nascut a Mont-roig del Camp, va estudiar la carrera de magisteri i anys després seria destinat al poble de Bañuelos de Bureba, a la província de Burgos. En aquest poblet de muntanya on actualment hi viuen 30 ànimes, Benaiges hi va projectar una nova manera d’educar, esborrant del tot el rol pedagògic imperant en aquell moment on no s’educava en valors. Per arribar als infants va fer servir el mètode pedagògic ideat pel pedagog francès Célestin Freinet, basat en l’expressió lliure dels més petits. L’ús de la impremta va canalitzar la imaginació i l’esperit lliure dels infants. En el record dels seus alumnes encara viu l’empremta d’un educador que se’ls estimava com a persones plenes de futur.
La dissort del sollevament militar del juliol del 1936 va fer paralitzar aquell esclat de primavera i l’hivern més fosc i terrible va tornar a ser el pal de paller d’aquella societat atemorida. Antoni Benaiges, el qual havia promès als seus alumnes anar a veure el mar – un mar per ells simbòlic, ja que no l’havien vist mai –, va morir afusellat per soldats franquistes aquell mateix juliol. Les seves restes són enterrades en una fossa comuna indesxifrable a dia d’avui.
L’exposició ‘Desenterrant el silenci’ ens emmarca a través de les imatges de Sergi Bernal en la ferma voluntat d’obrir el silenci i donar-li mots. Mots de democràcia, dignitat, herència, memòria, estima…
A l’acte d’inauguració del proppassat dimecres 8 de setembre, Sergi Bernal va fer un excel·lent recull del treball expositiu i de les vivències viscudes en la recerca de la memòria d’Antoni Benaiges. Tot seguit, va donar pas a l’ex-militant del POUM, l’andreuenc Josep Moratalla, qui als seus 97 anys reviu aquells anys de foscor i por amb total lucidesa i fermesa democràtica. Enric Aragonès i Jove, nét d’Elisa Benaiges – neboda del mestre català de Bañuelos de Bureba – va presentar l’associació que duu el nom del citat educador. Una associació que vol agermanar les poblacions de Mont-roig del Camp i Bañuelos de Bureba amb la solidaritat del record de les petjades humanístiques i dels valors emprats en pro d’una educació oberta, laica i catalitzadora de vivències. Felipe López-Aranguren, conseller de Cultura del Districte de Sant Andreu, va ser l’encarregat de tancar l’acte.
‘Desenterrant el silenci’ és, en definitiva, la identitat dels morts silenciats, els quals Sergi Bernal i d’altres com ell han donat llum. Llum dins la foscor de la desmemòria.
Exposició ‘Desenterrant el silenci‘
Fins el 30 de setembre de 2015
Centre Cultural Can Fabra
Carrer del Segre, 24-32-Plaça de Can Fabra
Horari: Dilluns, dimecres, dijous i divendres de 10 a 21 hores, dimarts i dissabtes de 10 a 14 i 16 a 21 hores i diumenges d’11 a 14 hores.
Fotografia: Presentació de l’exposició ‘Desenterrant el Silenci’ | Pau Vinyes