La represa de la vida cultural després del període de vacances ha comptat amb el protagonisme destacat del bar Versalles. I és que, el seu centenari ha estat la inspiració de dos dels dos esdeveniments culturals més interessants de la setmana; el musical ‘100 anys de Violeta Versalles’ i una exposició fotogràfica a la Nau Ivanow.
Per ordre cronològic, ens referim primer a l’estrena de l’espectacle musical ‘100 anys de Violeta Versalles’ que va tenir lloc dijous passat a la sala del mateix nom del conegut local. L’obra repassa en una hora la seva història però a través d’un guió escuet que selecciona fets puntuals i vivències de la vida de la Viloteta Versalles, una dona de Sant Andreu que també compleix cent anys i que ha viscut tota la seva vida lligada a l’establiment.
La idea és molt intel·ligent perquè, d’aquesta manera, el component sentimental que es desprén dels records emociona més en tractar-se de situacions personals amb les quals una part del públic es pot sentir plenament identificat. Tanmateix, el gruix de l’espectacle és musical, i l’antologia de les cançons triades – sempre molt conegudes, com per exemple ‘Ça c’est Paris’ o ‘Fumando espero’ – acaba de definir a la perfecció el carácter d’una época reforçant el propòsit nostàlgic.
Els aplaudiments dels espectadors en acabar van ser un premi ben merescut per als dos artistes. L’actriu Noelia Pérez va enlluernar tots els presents amb cadascuna de les cançons, amb el seu encant i amb la perfecció de la seva veu en un escenari ben petit i a tocar del públic. Unes condicions que van proporcionar a l’actuació una calidesa i una veritat que van jugar al seu favor perquè se la va veure en tot moment ben còmoda i cómplice amb els assistents. Al seu costat, l’acompanyament al piano de Josep Maria Borràs va ser impecable, a l’alçada de la seva llarga i important trajectòria professional.
Per altra banda, divendres 4 de setembre es va inaugurar una exposició de fotografies i pintures, també en motiu del centenari del bar, que ja es va poder veure el mes de març a la Sala Versalles. Ara, la mostra s’ha traslladat a l’Espai 30 de la Nau Ivanow, seu de ‘DistricteIXimatge’ – l’entitat que va promoure aquest projecte – i hi romandrà fins el dia 1 d’octubre, en horari de visites de 17.00 a 21.00h.
L’exposició és fruit del treball conjunt de diverses entitats i personalitats de Sant Andreu per aconseguir recrear i capturar l’ambient modernista del bar Versalles just l’any que va obrir les seves portes. Joan Pallarès-Personat va ser l’assessor històric; el Grup de Teatre Arsènic i el Grup Teatral Antifaz van aportar els figurants; Rafató Teatre els va vestir; Xavier Basiana va cedir el material d’il·luminació; el grup ‘DistricteIXimatge’ va fer les fotografíes (calculen que més de 2.000) i, finalment, el Grup Taca i el Grup de Pintors de Sant Andreu van triar entre unes 200 fotografies seleccionades, les imatges que més els agradaven per fer els seus quadres.
Davant d’unes 50 persones, Salvador Atance va presentar la mostra en nom de ‘DistricteIXimatge’. En el seu discurs va destacar “la complexitat del projecte”. Per exemple, va explicar que va trigar dos anys en poder disposar del Versalles buit per realitzar la sessió fotogràfica. Va ser la nit del diumenge 30 de març de 2014 i, aquell dia, es van aplegar més de vint persones per fer-ho possible: personal del bar, professionals de maquillatge, perruqueria i vestuari, actors, tècnics, els quatre fotògrafs i acompanyants diversos.
L’acte de presentació també va comptar amb la presència institucional del conseller de cultura andreuenc, Felipe López-Aranguren, i de la consellera de La Sagrera, Elvira Juncosa, que estrenaven el seu càrrec en aquest tipus d’actes. També va assistir la presidenta del districte, Montserrat Benedí, que va arrencar els aplaudiments dels assistents quan va augurar la tornada a la normalitat de les activitats de la Nau Ivanov en un futur no gaire llunyà.
Malauradament, Josep Valls va comunicar la mort de Josep Lluís Duran, recordat perquè va col·laborar, per exemple, amb la Televisió de Sant Andreu, i perquè era membre del Grup de Pintors de Sant Andreu. En el seu record es va guardar un minut de silenci.
Fotografia: Membres del Grup Teatral Antifaz presents a la inauguració | Jesús Manzano