La Fàbrica de Creació Fabra i Coats va reunir ahir al matí a més de 300 persones entre personalitats de la política, de l’educació i de la societat catalana per tal de reivindicar la normalització de l’ús del català en l’àmbit dels jocs i les joguines. L’acte es va emmarcar en el lliurament de premis del 1r Concurs Tísner de Creació de Jocs de Català.
Segons l’InformeCAT 2015, l’edició d’aquest any de l’informe anual sobre el català de la Plataforma per la Llengua, més del 90% dels jocs i joguines no tenen les informacions reglamentàries d’acord amb la normativa vigent pel que fa a l’ús del català en l’etiquetatge, com marca la llei del Codi de Consum de Catalunya. A més, l’ONG del català també demana que els nens puguin jugar en la seva llengua, pel que reclama a la indústria que, entre d’altres coses, faci ninots que parlin en català o jocs de taula en català. Actualment, menys del 8% de les joguines són en aquesta llengua.
Per aquest motiu, aquest any s’ha engegat la 1a edició del Concurs Tísner de Creació de Jocs en Català. Màrius Serra i Espartac Peran –parella mediàtica i lingüística– van conduir l’acte lliurament de premis, on hi havia presents un total de 13 escoles de Barcelona que han integrat la creació dels jocs dins la seva programació educativa. Els centres escolar van presentar les seves propostes en forma de maquetes reals, per poder avaluar no només el concepte del joc i la dinàmica, sinó també la integració de la llengua, la originalitat i la creativitat.
El joc El laberint de l’endrapa-paraules, presentat per l’aula de 5è de primària de l’Escola Sant Pere Claver-Els Jesuïtes del Poble Sec, va ser considerat el millor “per la fermesa de convertir la llengua en joc”, segons el jurat. Es tracta d’un joc d’estratègia on quatre valents han de demostrar els seus coneixements del català per poder salvar el seu museu i la llengua catalana.
L’Escola Projecte, segona en aquesta primera edició del concurs, va presentar el joc Olla de Grills: la maledicció de les paraules, que va ser seleccionat “per l’originalitat i l’eficàcia dels materials en relació a la mecànica del joc”. Finalment, el tercer premi va ser per a l’Escola Alexandre Galí, pel joc Hort Galí, que consisteix en preguntes i respostes sobre el vocabulari i coneixements de l’hort. Va ser seleccionat perquè “han sabut trobar la fórmula de permetre l’accés a la llengua a través de l’hort de la pròpia escola”, segons paraules del jurat.
A part dels tres premis, la Plataforma per la Llengua va atorgar un certificat de participació a totes les escoles i va aprofitar l’ocasió per convidar-les a participar en la següent edició, les bases de la qual es podran trobar a partir del mes de setembre al web l’ONG del català.
Fotografia: Guanyadors del 1r Concurs Tísner de Creació de Jocs de Català | Pau Vinyes