Així com dilluns Andreuenc parlava sobre el Grup Sardanista Maig i la presència de les tradicions catalanes al nostre poble, avui toca parlar d’un ball que té ben poca relació amb la nostra cultura, però que ha estat molt ben rebut darrerament per aquells que volen gaudir de la vida al compàs de música més moderna.
Es tracta del lindy hop, el ball en parella que es balla a ritme de swing. Els aficionats no es poden perdre l’oportunitat de ballar de franc, amb música en directe a càrrec de l’Artur Regada Swing Quartet, divendres a les 19:00 hores al Centre Cívic Sant Andreu. A l’àmplia sala del segon pis podran practicar aquesta dansa que té les seves arrels en els ritmes afroamericans i que va néixer a Harlem, Nova York, en els anys 30 de la mà de la població negra, quan es va posar a ballar la música jazz d’aquell moment, el swing.
El lindy hop es balla, en principi, per parelles (el noi és el leader; i la noia la follower). El centre de gravetat dels ballarins se situa per sota del de la posició normal d’estar dempeus, perquè els genolls han d’estar un pèl doblegats i el tronc està lleugerament inclinat cap endavant. Els ballarins giren sobre un eix imaginari central que roman fix al mateix lloc. En qualsevol cas, el ball resulta molt dinàmic, fresc i alegre i es basa en una connexió molt intensa entre els ballarins, que han de combinar els seus moviments.
Tanmateix, aquest acte de divendres no és un esdeveniment aïllat, sinó que forma part d’una completa programació d’aquest centre cívic que, amb el nom de Sant Andreu balla swing, promou aquesta activitat que s’ha convertit en una tendència d’oci de moda a Barcelona. Sense anar més lluny, el divendres 12 de juny a les 19:00 hores se celebrarà una movie jam on es podrá ballar lindy hop, balboa, rock i bugui-bugui al ritme de les millors bandes sonores, en una proposta d’allò més original i també de franc.
Aquests dos esdeveniments puntuals tenen, a més, el recolzament dels cursets de vuit sessions que es van realitzant regularment al llarg de tot l’any. Actualment s’ofereixen tres cursets: els nivells 0 i 1 per al públic en general a un preu molt assequible, i un altre gratuït adreçat a la gent gran. Aquest últim està promogut especialment per la Fundació Catalunya Voluntària, per entendre que la seva pràctica desenvolupa la consciència corporal, el ritme i la creativitat, procurant fomentar el diàleg intergeneracional.
I per si això no és suficient, per poder gaudir del ball més de moda i aconseguir un bon nivell, el Centre Cívic Sant Andreu també posa a disposició del públic en general, i de franc també, l’oportunitat de posar en pràctica el lindy hop a l’aire lliure gràcies a les ballades que organitza el darrer dissabte de cada mes (excepte desembre i agost) d’11:30 a 13:30 hores, just al costat de la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra, a tocar del jardinet que envolta l’estanc.
No hi ha, doncs, excusa per assolir un fantàstic domini d’aquesta dansa sense sortir de Sant Andreu de Palomar i poder lluir-se després a altres trobades (sobretot a l’aire lliure) que se celebren arreu de Barcelona. Per exemple, el primer i tercer diumenge de cada mes al Parc de la Ciutadella, o el segon diumenge de cada mes a la plaça de la Sedeta.
Fotografia: Ballada de lindy hop a la placa de Can Fabra | Marian Gumà