Continuem amb el monogràfic dedicat a les lletres andreuenques amb la segona entrega del top 10 dels principals escriptors de Sant Andreu. És el torn de conèixer a Joan Pallarès, Oriol Canals, Eulàlia Tort i Llucia Ramis.
Joan Pallarès
Nascut a Caldes de Montbui, fa mitja vida que viu a la Sagrera. Col·laborador habitual en més d’una vintena de publicacions informatives, ha estat coautor i autor de diversos llibres, molts d’ells relacionats amb Sant Andreu, com Can Fabra: de fàbrica tèxtil a factoria cultural (Ajuntament de Barcelona, 2002), El Noi Baliarda, trabucaire andreuenc (Xàfec, 2003) o El Quilòmetre Sagrat, una història de La Sagrera a través dels seus carrers (Dux, 2012), entre d’altres.
Actualment està editant en fascicles setmanals la seva obra L’Abans de Barcelona, barris de la Sagrera i Navas (Efadós), de 824 pàgines i més de mil fotografies antigues, que estarà completa el maig de 2015.
Oriol Canals
Director del diari Ara, ha treballat al departament de comunicació de Nike i a les campanyes dels JJOO, de les copes del món de la UEFA, amb l’NBA, l’ACB, Ferrari i el FC Barcelona. Des dels diaris ha viscut els fets que han canviat la nostra història contemporània, des de l’11S fins la primavera àrab, i l’any 2013 va treure al mercat la seva novel·la Fills de la mala mare (Editorial Base).
La ficció és un thriller amb part de realitat, que es llegeix d’una volada i que manté el lector en tensió sense treva. I és que combina l’afició del protagonista pel Barça i el futbol com a vàlvula d’escapament, amb el negoci que es mou al voltant de la religió. Un negoci que es podria veure afectat per un escàndol majúscul i que està a punt de sortir a la llum.
Eulàlia Tort
Eulàlia Tort és periodista i treballa al món del llibre i els mitjans de comunicació. Especialitzada en les relacions entre cultura i religió, i molt compromesa amb causes socials, va publicar l’any 2012 Converses amb Teresa Forcades (Dau Edicions). El llibre, que es va convertir en un fenomen de vendes i tota una revolució editorial, presenta una sèrie de converses amb la monja, metgessa i teòloga.
L’entrevista, realitzada al llarg d’un any al monestir de Sant Benet, a Montserrat, ens permet conèixer més a fons qui és i què pensa Teresa Forcades sobre una gran diversitat de temes: de la vivència religiosa a la indústria farmacèutica, de la necessària renovació de l’església a l’excés de medicació a les nostres vides.
Llucia Ramis
Va néixer a Palma de Mallorca, però viu a la Sagrera i és una enamorada de Sant Andreu des de fa més de deu anys. Actualment col·labora a El Mundo, Com Ràdio, RAC1 i Catalunya Ràdio. La seva primera novel·la, Coses que et passen a Barcelona quan tens 30 anys (Columna) va veure la llum l’any 2008. Es tracta de tota una actitud per al present i el futur indefinits dels qui són a la trentena, una novel·la ambientada un 23 d’abril que, malgrat el pas dels anys, no passa de moda.
L’any 2010 va guanyar el Premi Josep Pla amb la seva segona novel·la, Egosurfing (Destino), una història que posa en crítica l’egolatria de la nostra societat. Per últim, la seva darrera novel·la, Tot allò que una tarda morí amb les bicicletes (Columna, 2013), ha estat escrita des d’una perspectiva més íntima, ja que Llucia Ramis es remunta fins als seus orígens per entendre i comprendre el seu present familiar i personal.
Fotografia: Alguns dels llibres protagonistes de l’article | Isaac López