La darrera proposta per a aquest Sant Jordi és la del llibre Sant Andreu, de la col·lecció Barcelona barri a barri, editat per Cossetània. Si bé no es tracta d’un llibre publicat darrerament, ja que va sortir al mercat l’any 2013, sí que destaca per la seva importància pel que fa a la divulgació històrica, urbanística i arquitectònica del districte.
I és que podríem dir que Sant Andreu és la nostra guia turística per excel·lència. Des de Baró de Viver i el Bon Pastor, i fins la Trinitat Vella, tot passant per Navas, la Sagrera, Sant Andreu de Palomar i el Congrés i els Indians, a les seves 117 pàgines podem trobar tots i cadascun dels punts d’interès dels set barris, ben referenciats i ben acompanyats per plànols que ens ajuden a ubicar molt millor cada edifici, plaça o carrer.
Així, doncs, gràcies a aquesta guia podem conèixer amb detall l’art del carrer Gran de Sant Andreu o la història de les nombroses cases indianes del Congrés i els Indians. O bé descobrir la rèplica de la font de Canaletes que hi ha a Baró de Viver o la història de la indústria sabonera de la Sagrera. O fins i tot visitar una de les antigues quatre Creus del Terme que hi a la Trinitat Vella.
L’autor, Antoni Capilla, coneix perfectament no sols el Districte de Sant Andreu, sinó també les antigues vil·les que l’envolten, ja que ha editat altres números de la col·lecció, com Nou Barris, Horta-Guinardó o Sant Martí. Per la seva banda, les imatges corren a càrrec de Frederic Camallonga, especialitzat en arquitectura urbana i fotografia paisatgística.
D’aquesta manera, només cal posar-se un calçat còmode, agafar la càmera fotogràfica i sortir al carrer, guia en mà, preparats per gaudir i descobrir els més de cent racons carregats d’història, art i cultura que ens proposa Sant Andreu. I si s’escau, sempre podem fer una parada per agafar forces a qualsevol dels bars i cafeteries que s’hi troben referenciats, abans de continuar amb la nostra ruta.
Fotografia: Plaça Mercadal, un dels indrets que surten al llibre | Isaac López