Molts nens i nenes andreuencs han rebut avui, després de dinar, la seva mona de Pasqua. Amb els anys, la tradició s’ha anat mantenint tot i que ha variat una mica en les formes. Actualment la xocolata és la seva protagonista tot i que, en els seus primers temps, ni tan sols es coneixia aquest ingredient ara indispensable. Les primeres mones de Pasqua de les que es té constància daten del segle XV, abans de què Cristòfol Colom descobrís Amèrica i amb ella el cacau, que després els castellans portarien a Europa per fer la xocolata.
Aquesta tradició s’estenia per tots els països catalans i part de Múrcia i servia per simbolitzar la Quaresma. Segurament, la seva elaboració venia de temps més antics, però fins al moment no s’han trobat documents que ens ho puguin demostrar. El nom de mona per definir a aquesta coca no el trobem fins a la segona meitat del segle XVIII.
Així doncs, en un primer moment la mona consistia en una coca de forma arrodonida a la qual s’hi posava un ou decorat i es posava al forn a coure. Normalment, cadascú se la feia a casa seva i era entregada pels padrins o avis als seus fillols o nets. Amb el pas dels anys la coca va anar evolucionant, sobre tot a Catalunya, on a partir del segle XIX l’ou va passar a ser de xocolata. A la resta dels territoris encara es fa de la forma primitiva, amb un ou dur enmig de la tradicional coca.
L’ou de xocolata és més llaminer, però amb aquest es perd el costum de decorar la closca de l’ou, fet que agradava molt als més petits. Molts seran els andreuencs que encara recorden quan a l’escola els donaven unes aquarel·les per pintar els ous de Pasqua. Però actualment, com passa en moltes altres tradicions, el màrqueting i els interessos comercials han fet evolucionar les mones de Pasqua cap nous conceptes.
D’aquella coca amb un ou dur o de xocolata, en els darrers anys, s’ha passat a una coca completament de xocolata i molt sovint ja sense ous. El seu espai l’ocupen ara personatges mediàtics, fets completament de xocolata i amb preus no aptes per a totes les butxaques. Es tracta d’una segona transformació d’aquesta antiga tradició.
Fotografia: Mona de Pasqua tradicional | Andreuenc