Ahir a la Sala Versalles amb un vermut, es va donar per finalitzat el congrés Història local, l’estat de la qüestió, dedicat a la persona de Joan Clapés i Corbera en commemoració als 75 anys de la seva mort. L’esdeveniment va reunir quasi a una seixantena de persones durant un cap de setmana maratonià.
El congrés va donar el seu tret de sortida el passat divendres amb una conferència inaugural a càrrec Josep Maria Solé i Sabater. El doctor en història va explicar la seva experiència en el treball de recerca que realitzà sobre els represaliats de la Guerra Civil. Tal i com ell va indicar, tot i que el treball va ser una cerca històrica de caràcter general, va ser gràcies a la recerca local que va aconseguir treure les seves conclusions: “La recerca es féu municipi per municipi, de manera local. I fou d’aquesta manera com es va poder aconseguir finalment, un resultat a nivell de tot el Principat. La història és l’investigació de centenars d’històries locals que conjuntament lligades entre sí, fan la història de Catalunya”.
Dissabte, tot i el vent, la pluja i el fred, novament els amants de la història es reuniren a les 10 del matí al Centre Cultural de Can Fabra per escoltar als diversos ponents convidats a l’acte: Antoni Gavaldà (URV), Narcís Figueres (UOC), Carles Santacana (UB), Queralt Solé (UB), Manel Martín (CEII), Joan Busqueta (UdL) i Victòria Almuni (professora d’institut). En dos blocs, i quasi fins les tres de la tarda, van estar parlant sobre la importància de la historia local.
Després de dinar al Versalles, l’acte va seguir per la tarda i fins les 21:00 hores, amb una nova taula rodona en la que van participar els següents ponents: Ricard Fernàndez (AHR-NB), Pau Vinyes (historiador i dinamitzador cultural), Antoni Tortajada (periodista de TV3) i el valencià Juli Esteve (periodista). En aquest cas, van parlar sobre la importància de la difusió de la recerca local.
Per acabar, diumenge a les 10 del matí es van realitzar diverses visites culturals. La primera va ser al recinte de la Fabra i Coats a càrrec dels Amics de la Fabra i Coats, acte seguit es va visitar l’acabat d’inaugurar Centre d’Interpretació dels Tres Tombs de Sant Andreu (Can Fontanet) i seguidament es va fer un itinerari històrico-literari titulat Joan Clapés i Sant Andreu de Palomar, visitant la parròquia de Sant Andreu i la casa pairal de mossèn Clapés. Allà, el Regidor del Districte de Sant Andreu i els familiars de mossèn Clapés van descobrir una placa commemorativa en record a aquest il·lustre andreuenc.
Fotografia: Descobriment de la placa dedicada a mossèn Clapés | Xavier de la Cruz