Els aficionats al teatre estan d’enhorabona perquè el mes de març va començar intensament, amb quatre obres a la cartellera del diumenge primer de mes, i aquesta generosa oferta continua a la resta de caps de setmana. Com de costum, tota l’oferta teatral es pot trobar a l’agenda d’Andreuenc.
Demà mateix, a la mostra Fica’t al SAT!, el grup Somni’TS representa Menecmes (o Els bessons), comèdia de Plaute que ens permetrà conèixer els orígens del gènere. I el divendres 13, es representa l’últim espectacle teatral de la mostra. Es tracta de 8 femmes, de Robert Thomas, a càrrec de la companyia Casual Company, on aquestes vuit dones de la societat benestant es veuen implicades en un assassinat que s’haurà de resoldre furgant en la seva intimitat no sempre exemplar.
També el divendres 13 –i després els altres caps de semana de març–, s’estrena un text de caire femení i bastant actual (1995). Ens referim a la proposta de Clip Teatres i la companyia Teatropello que presenten al Centre Cívic de Sant Andreu Mujeres al rojo vivo, d’Edurne Rodríguez. És un llarg diàleg confidencial a través del qual aquestes dones expressen els seus pensaments i relaten les seves experiències amb diferents registres (ràbia, irònia, frustració, humor, felicitat…) que comprenen la complexitat emocional dels temps en què vivim.
Sense abandonar el protagonisme femení, però en un to dramàtic no present en les obres anteriors, dissabte i diumenge del mateix cap de setmana i els dies 21 i 22, Forat Sense Fons estrena a la seva seu del carrer Abad Odó La calúmnia (1934), de la nordamericana Lillian Hellman. És un text complex i profund que mostra la fragilitat de valors fonamentals com l’honestedat i l’amistat quan són sotmesos a la lletjor de la mesquinesa i la rancúnia.
En aquesta línia d’aprofundiment en els conflictes que enterboleixen les relacions humanes anem acabant aquest repàs amb l’obra que representarà La trapa el dissabte 21 i el diuemenge 22 a l’Agrupació Congrés. Ens referim a Mans quietes, de Piti Español, que va guanyar el premi Ciutat d’Alzira l’any 2009. L’argument comença amb un fet inocu: la recent separació d’els pares d’en Joan justifica una reunió amb la directora de l’escola del fill per parlar amb la directora, però la conversa s’anirà enverinant i acabarà convertint-se en un autèntic malson.
Aquest atapeït cap de setmana culmina amb una altra estrena que ens retorna el bon humor. El diumenge 15 de març la companyia Entrecaixes representa el clàssic francès de la comèdia El malalt imaginari, de Molière, al Casal Catòlic de Sant Andreu, però no espereu una versió canònica. La companyia ha traslladat l’acció als anys 50-60, ha modernitzat les situacions amb un humor més actual i ha introduït números musicals.
De tota aquesta activitat, el benvolgut Joe Forga estaria molt content i, per tant, sembla que el teatre andreuenc s’ha afegit espontàniament a l’homenatge oficial que el dijous dia 19 de març a les 19:00 hores se li retrà a la sala polivalent del Casal de Barri de Sant Andreu-Ateneu l’Harmonia i al qual tothom està convidat a assistir-hi.
Fotografia: Cartell de 8 femmes per a la funció al Sant Andreu Teatre | Casual Company