Després d’un llarg itinerari administratiu, informes, consells, aprovacions, properament es col·locaran les plaques, i es farà l’acte institucional, que donarà definitivament el nom del músic andreuenc i mestre Joan Pich Santasusana a l’Escola Municipal de Música de Sant Andreu.
Joan Pich Santasusana, fill d’un director de fàbrica i una mestre, Donya Sofia, que va exercir l’ensenyament durant seixanta anys a Sant Andreu, va néixer al nostre poble el 23 d’octubre de 1911. Seguint les inclinacions musicals de la seva mare i la seva germana, als vuit anys va començar els estudis oficials a l’Escola Municipal de Música, sent deixeble de mestres com Enric Morera o Blanca Selvas. No només va excel·lir com a violoncel·lista, sinó també com a compositor, director i pedagog, fundant i dirigint amb dinou anys l’Associació Musical del Districte IX, alternant amb l’Institut Orquestral de l’Associació Obrera de Concerts, fundada per Pau Casals, del qual era amic, com ho va ser en la seva adolescència d’Ignasi Iglésias.
Becat per la Generalitat republicana, va anar a Ginebra a estudiar direcció amb Herman Scherchen, sorprenent-lo l’esclat de la guerra. De retorn va dirigir l’Orquetra Simfònica de Ràdio Associació de Catalunya i va seguir la direcció de l’Orfeò l’Eco de Catalunya, que havia assumit el 1933 quan es va jubilar el mestre Comella, mentre que l’any següent havia guanyat la plaça de professor d’educació musical a l’Ajuntament de Barcelona. Es va integrar a la Banda Municipal a les ordres dels mestres Lamotte de Grignon, Eduard Toldrà i acabaria sent-ne el director, així com des de 1950 fou catedràtic del Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, del qual desprès en seria director com ho va ser del de Badalona.
També va dirigir un temps la Filharmònica de Las Palmas de Gran Canària, la Simfònica de Radio Nacional d’Espanya i, circumstancialment, la seva batuta va portar les millors simfòniques de grans ciutats com Madrid, València, Gran Teatre del Liceu, Saragossa i Ciutat de Mallorca, o les millors formacions corals espanyoles i catalanes.
El 1941 es va casar amb Maria Escrihuela, pionera a Ràdio Badalona i a Ràdio Andorra, mantenint-se sempre vinculat a Sant Andreu, on vivien la seva mare i germana i conservava nombrosos amics, però residint al poble de la seva esposa, Badalona, a tocar el carrer del Mar. Maria Escrihuela, sortosament entre nosaltres, juntament amb el seu fill Joan Maria, podrà obtenir la satisfacció de veure aquest reconeixement andreuenc al seu marit que tant estimava Sant Andreu.
Acadèmic de la Real de San Fernando i de la Belles Arts Sant Jordi, va rebre nombrosos honors i distincions durant la seva llarga trajectòria professional, composant i estrenant un centenar d’obres des de cançons, composicions corals, sardanes, orquestra, música de cambra, musicant nombrosos poemes. El mestre Joan Pich Santasusana va morir a Badalona el 9 de juliol de 1999. La seva obra és admirada i respectada no només a casa nostra, sinó arreu. Ara Sant Andreu s’uneix, justament, a aquest reconeixement alhora que recorda als veïns, melòmans o no, la importància d’aquest fill il·lustre.
Col·laboració: Joan Pallarès
Fotografia: Joan Pich Santasusana | Tomàs Fàbregas