Andreuenc va participar ahir en el tradicional dia dels Sants Innocents, publicant la notícia de què la Parròquia de Sant Andreu de Palomar tindria finalment el segon campanar i que s’arreglaria la cúpula. Tant de bo s’aconsegueixi aviat la fita d’arreglar la cúpula i, fins i tot, algun dia s’aconsegueixi acabar l’església construint la segona torre. De fet, tenint en compte que no estan acabades, es pot dir que les obres estant durant més que les de la Sagrada Família de Barcelona.
Però per què es fan bromes el 28 de desembre? En un primer moment costa de creure que sigui un dia de fer bromes, ja que el dia dels Sants Innocents és la commemoració de l’anomenada matança dels innocents. Un episodi de l’Evangeli segons Mateu, segons el qual l’any 4 aC, el rei Herodes de Judea, assabentat del naixement de Jesús a Betlem pels Reis d’Orient, va ordenar matar tots els nens menors de dos anys per matar-lo així també a ell. Segons el relat evangèlic, Jesús va poder-ne escapar quan un àngel va avisar en somnis Josep i li va dir que fugissin a Egipte. Només després de la mort d’Herodes, Josep i la seva família van tornar i es van establir a Natzaret (Galilea).
Tot i que pel nostre calendari hauríem de pensar que Jesús va néixer a l’any 1 dC, un error del sacerdot que va fer els càlculs per determinar el moment del seu naixement, va provocar aquest desfasament d’uns cinc anys. Les esglésies cristianes veneren doncs aquests nens morts com els primers màrtirs del cristianisme, amb el nom de Sants Innocents. La festivitat litúrgica és el 28 de desembre i l’Església la commemora des del 485.
El dia dels Sants Innocents se celebra fent bromes a familiars i amics. Es commemora arreu d’Espanya i a diferents països hispanoamericans, sent semblant al Dia dels Folls (festa anglicana) o el Peix d’Abril (festa francesa) totes dues celebrades l’1 d’abril.
La relació entre les bromes i burles generalitzades i la llegenda dels infants degollats, s’estableix a partir de les enganyifes que els pares dels infants es van haver d’empescar per a protegir els petits de l’assassinat i allunyar-los dels perseguidors enviats per Herodes. La broma tradicional, avui relativament en recessió, consistia a “penjar la llufa” –ninot retallat de paper o drap– a l’esquena de la gent que circulava pel carrer. Antigament les llufes eren fulles de col o enciam que els més joves recollien al mercat i que intentaven enganxar a les faldilles de les dones.
Fotografia: Llufa típica del dia dels Sants Innocents | Bespoke Barcelona