Amb la celebració del Nadal, els espectacles infantils arriben a la cartellera dels teatres cercant cridar l’atenció dels més petits fent-los participar en l’obra o bé atraient-los com a públic. Les representacions són esdeveniments molt entranyables perquè sovint a l’escenari hi ha una barreja curiosa de persones de totes les edats i entre el públic hi ha familiars, amics i coneguts que segueixen emocionats les accions dels petits i dels grans en l’única obra en la qual s’animen a participar.
En aquesta línia, el repàs comença per la proposta degana: Els Pastorets o l’Adveniment de l’Infant Jesús (1916), de Folch i Torres, al Casal Catòlic. Els seus cartells formen part del paisatge nadalenc típic de Sant Andreu. Aquesta llarga tradició provoca el fet curiós que hi hagi actors que són capaços de recitar l’obra gairebé sencera, com es pot comprovar als assaigs. Això és possible perquè van debutar sent nens petits o fins i tot nadons (fent de nen Jesús) i amb el pas dels anys han anat interpretant altres papers fins a completar gairebé tot el repertori.
Una altra curiositat és el fet que un mateix personatge és representat per diferents actors ja que hi ha moltes funcions, concretament sis aquest Nadal. Així, doncs, és una proposta molt consolidada que compta amb el coneixement de la tradició i la il·lusió renovada de cada any, aquest cop amb el lideratge de la Dolors Ibáñez.
Amb un plantejament molt semblant, però més recent perquè té deu anys d’antiguitat, l’Alfons Casanovas i la Núria Janer, del Grup La Trapa, van decidir atorgar una participació molt destacada als més joves per col·laborar amb els adults en les funcions de Pastorets: l’estrella de Nadal (obra escrita per Rafael Anglada -actor i autor teatral distingit amb la Creu de Sant Jordi l’any 1993- i Josep C. Tapias l’any 1955).
La seva representació intenta ser el més dinàmica possible amb molts canvis d’escena realitzats amb rapidesa i una relació molt directa amb el públic perquè els personatges baixen a la platea i es persegueixen o demanen opinió als espectadors sobre el desenvolupament de les seves accions. Es potencia doncs el xivarri, la gresca i la xerinola per escalfar la temperatura festiva de la sala de l’Agrupació Congrés.
Un altre lloc amb molta tradició de Pastorets són els Locals de Sant Pacià on s’ha anat mantenint la tradició d’una forma una mica irregular però sostinguda al llarg del temps. Tanmateix, aquest any han decidit innovar i el grup Sant Pacià Teatre ha decidit representar la coneguda obra El conte de Nadal, de Charles Dickens.
La Marta Tolrà, que ja ha treballat amb la quitxalla en anys anteriors, s’ha posat al davant de cinquanta nois i noies per tirar endavant el projecte que té l’al·licient d’una desena de cançons en directe (excepte la música) amb les seves coreografies i un únic actor adult (el Lluís, el seu pare, tota una institució teatral a casa nostra), que mai s’havia vist en una situació com aquesta. De ben segur que aquesta experiència el rejoveneix! Us imagineu quin és el seu paper a l’obra?
El repàs acaba amb una proposta del circuit professional. Es tracta de Nit de reis, de La Roda Produccions, que es representarà al Sant Andreu Teatre. És un musical ple de màgia on la malvada Reina de les Neus s’ha apoderat de totes les cartes que els nens i nens han enviat als Reis de l’Orient. En Pau intentarà recuperar-les amb l’ajuda d’unes fades que el guiaran en aquesta aventura.
A l’agenda d’Andreuenc hi ha disponible el calendari de funcions i horaris dels dies 20, 21, 25, 26, 27 i 28 de desembre i dels dies 3 i 4 de gener.
Fotografia: David Ponsà, Santi Pérez i Jesús Manzano a Els Pastorets dels Locals de Sant Pacià del 2011 | Jordi Esplugas