Aquest matí a les 11, tot i que el temps no convidava gaire degut al fred i a la pluja, uns quaranta andreuencs s’han reunit a la plaça Orfila per seguir l’itinerari històric que com cada any fa gratuitament el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias amb motiu de la festa major. Degut al temps, l’explicació general s’ha dut a terme dins de l’esglèsia de Sant Andreu sota la mirada de les pintures d’en Verdaguer.
En Pau Vinyes ens ha explicat la història de la nostra parròquia i la relació que mossèn Clapés hi tenia amb ella. Posteriorment, el president del CEII (Centre d’Estudis Ignasi Iglésias) en Jaume Seda, ens ha donat unes pincellades molt interessants sobre la vida del mossèn.
Posteriorment, s’ha fet una visita a la capella dels Segadors, on en Jaume Seda ens ha explicat l’importància d’aquest edifici dins de la història de Sant Andreu de Palomar i després, pujant per les escales laterals hem accedit fins la porta que donava a l’antiga biblioteca-museu que mossèn Clapés va fer en el temple andreuenc i que fou malauradament cremada durant els fets de la Setmana Tràgica ocorreguts el juliol de 1909.
Aprofitant que estaven a les escales que donen a la part superior de l’església, hem pogut pujar al campanar i observar les magnifiques vistes que hi ha des de dalt. Després, per acabar el recorregut, i com no podia ser d’una altra manera, hem anat fins a la casa on va néixer mossèn Joan Clapés i Corbera -situada a l’actual carrer Santa Marta, 14- i on segons ens han explicat Seda i Vinyes, el religiós va fer una nova biblioteca i una escola per a nens. Tot això funcionà de 1912 a 1923 quan la dictadura de Primo de Rivera l’obligà a tancar-lo.
La visita ha estat molt complerta i interessant, ha durat dues hores i mitja que han passat molt ràpid. En acabar l’itinerari, ens han informat a més que dins dels actes de l’any Clapés en els que està ara immers el CEII, s’organitzarà el proper més de març de 2015 un congrés d’historiografia local del que nosaltres informarem també quan arribi el moment.
Fotografia: Jordi Petit